Woningen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben geen spouwmuur. De enige manier om te isoleren is de binnen- of buitenzijde van de gevel, bijvoorbeeld met een voorzetwand. Voor isolatie aan de buitenzijde moet je wel een vergunning aanvragen. Glasisolatie levert in oude woningen een hoog rendement op.
Let op: Kijk of eerdere bewoners al iets aan isolatie hebben gedaan. Oud isolatiemateriaal kan uitzakken. Is dit het geval? Vernieuw het dan. Vervang je enkelglas door hoogrendementsglas (hr-glas), houd er dan rekening mee dat het draaiende deel van het kozijn misschien moet worden aangepast. Hr-glas is namelijk zwaarder dan enkelglas.
Deze woningen zijn vanuit de bouw niet geïsoleerd, maar de kans is groot dat eerdere bewoners wel investeerden in dakisolatie, spouwisolatie en dubbelglas. Bevat de spouwmuur nog geen isolatie? Je kan deze dan naderhand laten isoleren met glas- of steenwol, schuim of EPS isolatieparels (piepschuim bolletjes). Het beste is het isoleren met EPS isolatieparels. Hiermee kun je vele honderden tot duizenden euro's per jaar aan energie besparen. Isoleer de vloer voor extra comfort. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld glas of steenwol of kunststof isolatieplaten. Zit er nog enkelglas in de ramen? Vervang dit dan door hr-glas.
Let op: Oudere, slecht geïsoleerde woningen worden door het grote aantal kieren ‘natuurlijk’ geventileerd. Ga je isoleren of dicht je de kieren, dan verander je de vochthuishouding in huis. Controleer daarom na het isoleren met een hygrometer of je woning niet te vochtig is. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 55%. Is je woning te vochtig? Dan is het belangrijk om beter te ventileren.
Bij deze woningen is tijdens de bouw matige spouw- en dakisolatie aangebracht. In bepaalde gevallen kan het interessant zijn om de spouwmuur na te isoleren, maar dit is afhankelijk van de huidige isolatie die er al is aangebracht. Je kunt wel eenvoudig extra vloer- en/of dakisolatie aanbrengen. Het verkeerd aanbrengen van meerdere isolatielagen zorgt soms voor vochtproblemen, waardoor met name houten constructies kunnen gaan rotten. Daarom is het extra opletten wanneer je huis van hout is gemaakt ipv steen. Laat je daarom goed informeren door een deskundige, bijvoorbeeld door een isolatiecheck te laten uitvoeren bij jou thuis. Zo weet je zeker dat de deskundige jouw woning heeft gezien en precies weet hoe de situatie is.
Gebruik je de zolder enkel als bergruimte? Isoleer dan de zoldervloer. Dit heeft alleen nut als de zolder geen open verbinding heeft met de verdieping eronder en niet wordt verwarmd. Isoleer je het dak, dan gaat dit het makkelijkst aan de binnenkant. Dit kan onder andere met minerale wol of piepschuim.
Let op: Niet alle isolatiematerialen zijn geschikt voor het dak en gebruik altijd dampremmende folie. Die voorkomt dat vochtige lucht uit huis in de isolatielaag condenseert en houtrot veroorzaakt. De buitenzijde van het dak isoleren is een ingrijpende klus. Het dak wordt hoger, waardoor je bijvoorbeeld goten moet aanpassen. Dit is dan ook een klus voor een professional.
Deze woningen zijn vanuit de bouw redelijk geïsoleerd. De huizen hebben vaak dak-, gevel- en vloerisolatie. Extra isolatie is vaak niet nodig, behalve als bijvoorbeeld de spouwmuur isolatie niet goed is uitgevoerd. Een isolatiecheck door een deskundige kan hier meer uitsluitsel over geven. In bepaalde gevallen kan het zin hebben om de woning opnieuw te isoleren met EPS isolatieparels. Wil je meer comfort in huis en meer energie besparen? Dicht dan kieren met tochtstrips. Je kunt het huis energieneutraal maken met hr++- of tripleglas en isolerende kozijnen en deuren.
Let op: Als je kieren dicht, zorg dan op een andere manier voor voldoende ventilatie in huis. Heb je vloerverwarming? Denk dan ook aan de vloerisolatie om de warmte goed vast te houden.
De daken, vloeren en gevels van huizen die vanaf 2000 zijn gebouwd, zijn zeer goed geïsoleerd. In elk raam zit hr++-glas en soms tripleglas. Extra isoleren is niet nodig. Wel kun je, net als bij de voorgaande bouwperiode, kijken naar de kierdichtheid. Met een warmtebeeldcamera ontdek je waar warmte het huis verlaat.
Let op: Wil je je huis op een duurzame manier elektrisch verwarmen? Kijk dan of een warmtepomp iets voor je is.